Nyögdíjrendszer

2009.01.25. 22:27 Rákuram | 8 hozzászólás

Sokkoló, de igaz:

Jelenleg a versenyszférában járulékot fizető 1,8 millió munkavállaló biztosítja a magyar  nyugdíjrendszer működőképességét (a közszférában dolgozó 800 ezer fő járulékai eleve a költségvetésből származnak), miközben a több mint 3 millió nyugdíjas száma nő, a járulékfizetők száma pedig csökken. A matematika kíméletlenül mutatja a rendszer átalakításának elkerülhetetlenségét: a munkavállalók havi átlagban 65.500 forintot fizetnek nyugdíjjárulékra, az átlagnyugdíj 74 ezer forint, így a nyugdíjkassza súlyos hiánnyal küzd.

Öngyilkos struccpolitika:

Mivel az aktív szavazók 40%-a nyugdíjas, a pártok kampányfogásként kezelik a nyugdíjkérdést, pedig a nyugdíjkorhatár emelése (62 év) és a kedvezménnyel nyugdíjazottak arányának (94%) csökkentése nélkül a rendszer csőd felé menetel. A magánnyugdíjpénztárak sem váltották be a reményeket, hiszen egy 2008-as felmérés alapján az aktív korú magyar lakosság mindössze 17%-ának van érdemleges nyugdíj célú megtakarítása.

 

Érdemes egy pillantást vetni erre a korfára:


Mese nincs:

Valakinek, valamiből biztosítani kell a nyugdíjunkat, ha tisztes öregkort szeretnénk. Ha az állam és a pénztárak csak némi nyugdíj-kiegészítést tudnak nyújtani, akkor csak a magánszemélyek öngondoskodása lehet erre képes. Három reális választási lehetőségünk van: Hagyhatunk gyermekeinkre hiteleket, vagy felélhetjük életünk munkáját, esetleg szakértői segítséggel belefoghatunk egy tőkeképző programba. (A szakértői segítségen nem leterhelt, alulfizetett és a saját termékeit áruló banki ügyintézőt vagy herkentyűburger-pörgetőből kigyorstalpalódott mintha-pénzügyi-tanácsadót értek!)

 

Számoljunk kicsit:

Tegyük fel, hogy egy házaspár a nyugdíjára havi 20 ezer forintot tud elkülöníteni a saját számláján. Ha magyar mintára ezt bankbetétekbe és kötvényekbe helyezik, a 10. év végén várhatóan kamatokkal 3,5 millió forintjuk gyűlik össze. Ugyanez a havi 20 ezer forint egy gondosan kiválasztott, célirányos pénzügyi megoldással a 10. év végén várhatóan 4,7 millió forintra rúg majd. 20 éves periódusban a különbözet már 8,5 mft lehet.

A megdöbbentő különbség oka, hogy hazánkban évi (!) 2 órát szánunk a pénzügyeink tudatos áttekintésére, míg a fejlettebb pénzügyi kultúrájú országokban a lakosság fele 1-2 havonta megteszi ezt.

Pénzügyi tájékozottságunk messze az európai átlag alatt kullog, azokat az öngondoskodási formákat, melyeket Hegyeshalomtól nyugatra magától értetődőnek tekintenek egy átlagos családban, nálunk a többség úri huncutságként kezeli.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apenzboldogit.blog.hu/api/trackback/id/tr32902219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2009.01.25. 23:19:56

Eddig érdekes. Lesz ennél konkrétabb is? Engem pl. nagyon érdekelne, hogy mit hívsz célirányos pénzügyi megoldásnak, mivel én is a pénzügyileg alulműveltek táborában tartozom...

Rákuram 2009.01.25. 23:36:41

@m e o w: Igény esetén idővel írok egyes pénzintézetek szerintem jó konstrukcióiról, de a blog egyik (nem anyagi, cimboraság + programozás) támogatójának a bannere a letöltések felében megjelenik a kommentek felett, ők biztos szívesen tájékoztatnak.

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2009.01.26. 00:27:43

Igazából kevésbé konkrét termékek, tanácsok érdekelnének, sokkal inkább irányvonalak, már ha vannak ilyenek, valamifajta "elméleti sorvezető". De persze, nem akarok beleszólni :-). Érdeklődéssel figyelek tovább.

Rákuram 2009.01.26. 08:48:40

@m e o w: Kösz a tippet, hamarosan írok a témában.

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.01.26. 13:56:40

Az arányokról, hogy nagyjából hogyan is működik Magyarország: emberitisztesseg.blog.hu/2009/01/06/magyarorszag_zrt_egy_torzsreszvenyes_levele_az_igazgatosaghoz
1,5 millió körüli ember áll mindent. Akik 40 év munka és járulék fizetés után nyugdíjba mennek, azokat becsüljük meg. De nagyon sokan vannak, akik e nélkül kapnak valamilyen címen támogatást. És ők jóval többen vannak, mint az adófizetők. Ez az arány nem sokáig tartható fenn. Szerintem realitás, hogy a mai negyvenesek már nem fognak kapni nyugdíjat.

Csavarhúzós 2009.02.09. 23:30:10

Érdkekes, sőt megdöbbentő a korfa. Bár némileg csalóka, mert mintha a minimálbéresek sem a magánszférában, sem a közszférában nem lennének foglalkoztatva.

"Jelenleg a versenyszférában járulékot fizető 1,8 millió munkavállaló biztosítja a magyar nyugdíjrendszer működőképességét (a közszférában dolgozó 800 ezer fő járulékai eleve a költségvetésből származnak)"
-A közszféra ilyen értelmű figyelmen kívül hagyása helytelen:
orankivul.blog.hu/2009/02/06/gazdasag_politika_gazdasag_politika_eltartottak

Ajánlom még a "Meggazdagodni takarékoskodással?" posztomat is:
orankivul.blog.hu/2009/01/17/meggazdagodni_befektetesekkel

Rákuram 2009.02.10. 08:55:09

@Csavarhúzós: Szerintem nem csalóka az, csak ridegen tényszerű. A minimálbéresek szerepelnek rajta. Azért külön kategória, hogy tisztán lássuk az arányokat.
A közszféra helyzete egyértelmű: közvetlenül a költségvetésből származik az oda visszajuttatott adójuk, járulékuk. Az idézett mondatom pontos és tényszerű akkor is, ha kellemetlen ezzel szembesülni.

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.02.17. 11:42:45

Az alapgondolattal, hogy ongondoskodas egyetertek. A gaz persze az, hogy a fizetesembol eltartok 3 mostani nyugdijast (igazibol is, meg a korfadat latva is), es ehhez meg gondolskodok a sajat nyugdijamrol. De ez van.

Nagyon hasonlo a tema nalam is itt:
penzgyik.blog.hu/2009/02/08/hogyan_legyunk_gazdag_nyugdijasok

Azt emelnem ki belole, ami itt is, meg az orankivul blogbol is kimaradt, hogy a mai beveteleinket ugy kell tekinteni, mint a multbeli (pl. tanulasba, tapasztalatba) befektetett idonk hozamat ES a jovobeli nyugdijas eletunk finanszirozasi forrasat.

Tehat csaloka azt hinni, hogy a mult havi fizetesunkert csak egy honapig dolgoztunk, es csaloka azt hinni, hogy csak egy honapi kiadasunkat kell fedeznie.
süti beállítások módosítása