Svájcifrankos hitel: szívás vagy sem?

2009.01.26. 14:39 Rákuram | szólj hozzá

Könnyedén rávághatjuk, hogy szívás, hiszen az elmúlt 6 hónapban huszáros vágtával, mintegy 36%-kal erősödött a svájci frank a forintunkhoz képest, azaz aki 2008. nyarán 140 forintos árfolyam környékén vett fel hitelt, azzal kénytelen szembesülni, hogy a CHF-ben nyilvántartott tartozása forintban jelentősen megnőtt.

A csúcsárfolyam 190 forint fölött, és nem kizárt, hogy 200-210 közé is eljut:

Ami bizakodással töltheti el az érintetteket:

A frank az eurohoz képest is jelentősen erősödött (4 hónap alatt 6%-ot), ez pedig súlyos problémát okoz a svájci gazdaságnak: az erős frank miatt egyre kevésbé versenyképesek az exportra termelő cégek (a svájci GDP 50%-át ők termelik), és a turisták is inkább az olcsóbb osztrák, olasz, stb. hüttékben poharazgatnak két esés között, olcsóbban.

Mivel a svájci alapkamat már most is csak 0,5%, ennek csökkentésével nem nagyon tudnak jelentősen gyengíteni a frankon, viszont a nemzeti bankjuk (SNB) bejelentette, hogy készek igen nagy mennyiségű frank eladására más devizákért cserébe.

És itt válik érdekessé a dolog:

Ha a forint gyengülése megáll, esetleg kissé erőre is kap, plusz a frank is gyengül hosszútávon, akkor a friss frankhitelesek kifejezetten jól járnak az üzleten, hiszen a frankban nyilvántartott tartozásuk forintban csökken.

Természetesen a pénzintézetek elemzői számolnak is ezzel a lehetőséggel, nem véletlen, hogy a piacon egyre kevesebb szereplő és egyre szigorúbb feltételekkel nyújt frank alapú hiteleket.

Figyelem!

Természetesen ez a post csak egy szeletét mutatja be az adott helyzetnek, mindenképp hangsúlyozom, hogy szakmailag felkészült, független hiteltanácsadóval folytatott feltáró beszélgetés nélkül ne rohanjon senki frankhitelért, mint az egyszeri ember, aki rohant otp részvényt venni 4600-ért a család spórolt pénzén, most meg rémülten szemléli a mindenkori árfolyamot...

A bejegyzés trackback címe:

https://apenzboldogit.blog.hu/api/trackback/id/tr19903525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása