Obama jönni hángöri plíz!

2009.01.28. 09:15 Rákuram | 1 hozzászólás

A világméretú gazdasági recessziónak nemcsak kvázi casus belli-je (ingatlanlufi kipukkanása) és látványos fokmérője (S&P500 index 42%-os esése 2008. őszén) az USA, hanem a trend megfordításának egyik megkerülhetetlen tényezője is.
Minden idők legprofibb választási kampánya mellett ez az oka annak, hogy azok is árgus szemekkel figyelik Barack Obama első elnöki lépéseit, akiket egyébként hidegen hagy a politika.

 

Foglaljuk össze röviden, melyek a legégetőbb problémák az USA-ban, illetve ezekre milyen módon kíván reagálni az új kormányzat:

 

JelenségIntézkedés

Látványos, a harmincas évek elejét idéző recesszió.

Gazdaságélénkítés a vállalkozások adóterheinek mérséklésével.
7% munkanélküliség (és növekedik).825 milliárd USD infrastrukturális (utak, iskolák, energiatakarékos épületek ) és technológiai fejlesztésekre.
A GDP 65%-át adó belső fogyasztás drámai visszaesése.A lakossági közterhek csökkentése (az adófizetők 95%-át érinti).
Ingatlanárak esése nem állt meg.Ingatlantulajdonosok támogatása.
Társadalmi feszültség a lakosság és az állami hivatalnokok között.Lobbizás szigorítása, az apparátus egy részének bérstop.
Minimális hitelkihelyezés.Olcsóbb, átláthatóbb jelzáloghitelezés.


Vannak benne ismerős pontok, ugye?

Hamár Obama keresztneve is afféle hungarikum, talán lemásolhatnának pár intézkedést az öregecske politikusaink, oszt jónapot.

A bejegyzés trackback címe:

https://apenzboldogit.blog.hu/api/trackback/id/tr52907724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2009.01.29. 19:54:12

Másoljanak, csak ne az öregecskék... inkább jöjjék valami új!
index.hu/velemeny/jegyzet/feltud090127/
süti beállítások módosítása